Om mig

Jag heter Therese Eriksson och driver fotoföretaget Farmphoto. Mitt stora intresse för djur, natur och lantbruk har lett mig till dagens verksamhet. Utöver fotograferandet arbetar jag som ladugårdsförman på en mjölkgård med 200 kor. Jag bor på en mindre gård mellan Hjo och Skövde, strax söder om Tibro, tillsammans med sambo, två hundar och två katter.

Mitt intresse för fotografering började egentligen på allvar 2007, då jag fick en systemkamera av mina föräldrar. Kameran följde mig överallt i Järna med omnejd, där jag bodde då. Jag fotade min hund ur alla upptänkliga perspektiv – liksom korna som jag jobbade med. Min fascination för naturen och det lantliga försökte jag fånga i oräkneliga, jordnära bilder. En kompis såg mina alster och undrade om jag ville vara med på hennes julmarknad. Kul att testa, tänkte jag, och tryckte upp en kollektion med vykort och tavlor. Nästan allt blev slutsålt, och då slog det mig att många fann något speciellt i mina bilder.

Nästa steg på vägen framåt blev då jag skickade in en bild till en internationell fototävling, som tidningen Metro ordnade. Bland tusentals bidrag blev ”Jordnära kärlek” med två kor utvald som ett av trettio bidrag i kategorin ”emotions” (känslor), och bilden fanns med på utställningar på tågstationer världen runt. Då insåg jag att det var något med djur och mitt sätt att fånga dem genom kameralinsen som tilltalade betraktaren – en förmåga som jag skulle kunna förbättra och spinna vidare på.

Mitt fotograferande har sedan utvecklats allt efter vad kunderna efterfrågat. Med mina bilder – som oftast har ett lantligt signum – vill jag förmedla närvaro och beröra.